De tuin anno 2015

Er wordt ook wel gezegd dat de hoeveelheid kleur in de tuin afhankelijk is van de economische gesteldheid. Bij economische tegenwind neemt het kleurgebruik toe, gaat het beter dan worden de kleuren wat soberder. Dat lijkt niet langer op te gaan. Deze zomer barstte het van de felle kleuren terwijl de Nederlandse economie het juist beter deed. Hoe ziet de nieuwe tuin er verder uit?

Overkappingen, loungesets en tuinhaarden

Samenzijn is belangrijk en dat zien we ook terug in de tuin. Het hele jaar door willen we samen kunnen genieten. Weersbestendige tuinmeubelen en veranda’s ziet men overal terug. Multifunctionele lounge- en diningsets en bijvoorbeeld tuintafels met daarin verwerkt een complete buitenkeuken om het buitenleven nog aangenamer en gezelliger te maken. Steeds meer tuinproducten zijn daarbij op meerdere wijzen te gebruiken zijn. Ook tuinhaarden, barbecues en fakkels nemen gretig aftrek om bijvoorbeeld ook in de winter gezellig samen te kunnen zijn.

tuinhaard

Natuurlijke bestrating en hoogteverschillen

Grote grijze of zwarte tegels zijn niet meer van de tijd. Natuurlijke bestrating van natuursteen, hardsteen en kinderkopjes zijn weer in de mode. Ook boomstammen worden gebruikt als “natuurlijke tegels”. Daarnaast meer hoogteverschillen. Hoge borders voor planten, een natuurstenen trap, een verhoogde vijver of een klein opstapje naar een hoger gelegen plek in de tuin. Hoogteverschillen zorgen voor een speels en meer natuurlijk effect.

Tuinpaden

Kleuren

Deze zomer werd plaats gemaakt voor felle kleuren en vrolijke tinten, het antracietgrijs dat het Hollandse tuinbeeld eerder domineerde werd daarmee vaarwel gezegd. De tuin anno 2015 is vooral een die op maat gemaakt is. Niet een tuin waar er duizend van in een dozijn zijn. Het grijzige werd dus verruild voor meer kleur maar niet bij iedereen. De globale tendens is immers dat we een bezielde tuin willen, een tuin die ons eigen karakter weerspiegelt. En sommigen zijn nu eenmaal wat meer grijs dan de ander. Ook pastelkleuren mogen weer.

kleuren in tuin

Opkomst van de moestuin en ecologie

Een trend die al langer aan de gang is betreft de opkomst van de moestuin. De siertuin die louter werd gehouden voor zijn esthetische waarde verdwijnt naar de achtergrond. De tuin van vandaag en morgen is een nutstuin, een eetbaar landschap. Er is ook meer aandacht voor ecologie in alle beschikbarevormen. Inheemse planten die belangrijk waren in een ver verleden worden opnieuw ingezet naast vergeten groenten en oude kruiden.

moestuin

 

Van strak gepland naar gepland ongepland en persoonlijk

De afgelopen jaren voerde de moderne, strakke tuin de boventoon. Nu zien we ook een revival van de romantische tuin anno 1900. Deze sprookjesachtige stijl waar boogserres en smeedijzeren meubilair in thuis horen doet ons even wegdromen. De moderne tuin heeft een ongedwongen en natuurlijke vormgeving. Minder strak en doods, meer leven, kleur en persoonlijkheid. Een tuin die ingericht is naar de persoonlijkheid van de eigenaar en daardoor afwijkt van wat de buren hebben. We willen iets persoonlijks, iets dat bij ons zelf hoort en natuur mag daarbij niet ontbreken, zoveel is duidelijk.

Tags: , ,