Dé tips voor de perfecte moestuin

Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor hun eigen groenten te verbouwen. En of je dat nou doet in de achtertuin of op je kleine balkonnetje: het is niet lastig! 5 dingen waarmee je rekening kunt houden bij het starten van je eigen moestuintje.

1.     Een goede voorbereiding is het halve werk

Het lijkt misschien raar, maar vanaf half oktober kan je al beginnen met het voorbereiden van je moestuin. Althans, als je je planten in de volle grond wilt plaatsen. Begin met het omspitten van de aarde op de plek waar jij je moestuin wilt beginnen (kies hierbij een plek waarbij de planten minimaal 6 zonuren per dag vangen). Na het omspitten kan je compost over de tuin verdelen, tot ongeveer 2 centimeter dik. Daarna kan je in het voorjaar, zo’n 4 tot 5 weken tot het zaaien, nog extra biologische koemest toevoegen aan de grond. Dan weet je zeker dat de grond rijk is aan voedingsstoffen.

2.     Kies welke groente en fruitsoorten je wilt verbouwen

Denk goed na over welke groente je graag wilt verbouwen. En dat is afhankelijk van hoeveel tijd je in je moestuin wilt steken. Verschillende groenten vergen namelijk verschillende aandacht. Gemakkelijke groentes zijn bijvoorbeeld verschillende soorten sla, spinazie, wortelen, prei, courgettes, komkommers en pompoenen.

3.     Zoek per groente uit wat de beste zaaiperiode is

Wanneer je je zaden plant, dat is afhankelijk van de groente die je kiest te verbouwen. Kropsla en spinazie kunnen bijvoorbeeld al in april de volle grond in, andijvie pas vanaf mei. Let hierbij ook goed op de perfecte omstandigheden voor je groenten. Tomaten hebben bijvoorbeeld meer warmte nodig dan sla. Die kan je dus beter in een kleine kas plaatsen.

4.     Start je moestuintje in de vensterbank

Saai, maar wel het best voor je planten. Wanneer je de planten laat groeien in een kasje op de vensterbank zullen ze in de volle grond een grotere kans van slagen hebben. Wanneer je ze verpot, geef ze dan wel genoeg ruimte. Een courgetteplant wordt namelijk behoorlijk flink, maar zal je ook veel vruchten opleveren.

5.     Oogst op tijd

Niks is vervelender dan erachter komen dat je zelf gezaaide, verpotte, geplantte en grootgebrachte groentes helaas te lang aan de plant hebben gezeten. Bij courgettes is dat geen ramp: ze worden erg groot, maar hoe groter ze worden, hoe minder smaak ze hebben. Maar tomaten moeten op het perfecte moment geoogst worden, en vaak zijn ze ook niet allemaal tegelijk rijp. Maar laat je ze te lang hangen dan zullen ze gaan rotten, en dat is natuurlijk jammer van alle tijd en energie die je in je moestuintje hebt gestoken.

Het lijkt er nu op alsof je eigen moestuin ontzettend veel werk is, maar dat valt best mee. Elke dag een klein beetje aandacht, en je eigen geteelde groenten liggen zo op je bord!

Tags: