5 veelgemaakte fouten in de tuin

Wanneer je een (nieuwe) tuin aan gaat leggen dan wil je dat natuurlijk goed doen. Daarbij is het slim om zelf een dikke vinger in de pap te houden. Zowel bij het tuinontwerp als de uitvoering. Denk vooral ook zelf na wat je wilt. Hoe vind jij dat de tuin er uit moet komen te zien en heb je een tuinarchitect of hovenier wel daadwerkelijk nodig? Denk daarnaast na of je het prima vindt om tijd kwijt te zijn aan onderhoud. Ben bewust bezig met de tuin!

1. Keuzes uitbesteden aan een willekeurige hovenier

Net als bij aannemers moet je ook je tuinontwerper kiezen met zorg. Het beste kun je afgaan op recensies of ervaringen van vrienden, collega’s en familie. Bijkomend voordeel daarbij is dat je waarschijnlijk kunt kijken of zijn of haar werk wel past bij jouw eigen ideeën. Een willekeurig iemand uit de Gouden Gids? Niet doen.

2. Bomen in je tuin

Wees voorzichtig met bomen in je tuin. Wat er nu zo schattig uitziet kan over 10 jaar voor grote schade zorgen aan de riolering. Daarnaast loop je de kans dat zowel het uitzicht als de zon je zo maar worden ontnomen. Informeer in ieder geval naar de groeisnelheid van bomen en kies – indien je toch zeker een boom wilt – voor een dwerg variant.

bomen in tuin

3. Een vijver

Een vijver heeft een apart ecosysteem en al snel last van algen, onkruid en luidruchtige kikkers. Bedenk goed of je echt een vijver wilt, zeker ook met het oog op kleine kinderen. Daarbij kunnen we gelijk door naar nummer 4. Elke vijver in een tuin vergt kosten en vooral ook onderhoud.

4. Onderhoud

Het is handig om het aantal potplanten te beperken en alleen te gebruiken voor planten zoals aardbeien en kort bloeiende planten. Ze hebben in de zomer namelijk elke dag water nodig. Neem überhaupt niet te veel planten. De gouden regel is 80% basisbeplanting en 20% accenten. Plaats je meer eenjarige planten dan de aanbevolen 20% dan kost de tuin al snel meer tijd. Neem in een kleine tuin ook geen grasveld. Mocht je gras willen, doe het dan goed en zorg voor een oppervlakte van minimaal 20 vierkante meter.

Tuin Delft

5. Bezuinigen op een buitenkraan

Leg altijd een buitenkraan aan. Koop je een nieuw huis? Kijk of er een buitenkraan is. Laat je er een bouwen? Zorg dat er een buitenkraan komt. Lijkt het je slim in je huidige woning? Doen! Een buitenkraan is de beste investering voor je tuin. Bedenk overigens goed wat de beste plek is en geef er een paar honderd euro aan uit. Het lijkt een duur grapje, maar een nieuwe tuin beplanten omdat de oude niet genoeg water kreeg is nog veel duurder.

Tags: , , ,